
Ratkaisukeskeistä työnohjausta valmentavalla otteella
Mitä on Roteva -työnohjaus?
Roteva -työnohjauksessa keskitytään työn tehokkuuden parantamiseen ratkaisukeskeisellä ja valmentavalla otteella.
Työnohjaus on prosessimainen menetelmä, jolla tuetaan työntekijää vuorovaikutustaidoissa ja kokonaisuuden hahmottamisessa. Tavoitteena on voittavien toimintatapojen, oman ammatillisuuden ja työssäjaksamisen vahvistaminen.
Työnohjauksen toimivuus perustuu ohjattavan omien resurssien hyödyntämiseen, kunnioittavaan kohtaamiseen, realistiseen tavoitteiden asetteluun ja jatkuvuuteen.
Olen CSLE® Certified Supervisor and Coach of Leaders and Executives®, STOry, eli suomeksi koulutuksen saanut johdon ja työyhteisön työnohjaaja.
Olen myös defusing- ja debriefing-ohjaaja, joten kriisityönohjauskin kuuluu palveluksiini.
Miten työnohjaus toteutetaan?
-
Työnohjausta järjestetään johdolle ja työntekijöille
-
Tapaaminen 1-5 viikon välein asiakkaan määrittelemässä paikassa, Lahdessa yhteistyökumppanin tiloissa tai etäyhteyksillä.
-
Toiminnalliset tapaamiset mm. kävelyn, luonnossa liikkumisen tai treenin siivittämänä ovat suositeltavia
-
-
Tapaamisen kesto on pääsääntöisesti 60-90 min.
Miten työnohjaus eroaa muista tukimuodoista?

Yllä oleva kuva on yksi lähestymistapa esittää eri tukimuotojen suhdetta toisiinsa. Mitä ylemmäs kuviossa mennään, sitä enemmän asiakkaalla on voimavaroja ottaa ohjausta vastaa. Työnohjaus sijoittuu kuviossa keskelle, eli asiakkaan voimavarat ovat tällöin "normaalilla" tasolla.
Työnohjaus käsitteenä herättää monenlaisia mielikuvia työhön perehdyttämisestä terapiaan. Työnohjaus on työntekijän ja työyhteisön tueksi järjestettävä tukimuoto, jolla vahvistetaan työntekoa, ytimessään työtätekevä ihminen. Vastaavanlaisia tukimuotoja on muitakin, kuten konsultaatio, coachaus, valmennus, terapia jne. Usein nämä käsitteet pitävät sisällään myös elementtejä toisistaan ja joskus rajanveto voi tuntua keinotekoiselta. Oleellista on kuitenkin se, että tukimuotoa tulee muuttaa tilannekohtaisesti asiakkaan tarpeiden mukaan.
Roteva -työnohjaus keskittyy ratkaisukeskeiseen työnohjaukseen, mutta asiakkaan tilanteesta riippuen ohjaus voi ottaa vaikutteita valmennuksesta ja coachauksesta sekä voimavarakeskeisestä työnohjauksesta.
Roteva –työnohjauksen vahvuus on yksilöllisyyden ymmärtämisessä, mutta sopivassa haastamisessa konkreettisia ratkaisuja hakien.